Recherche personnalisée
toolbar powered by Conduit

Bienvenue
  forum

=> Pas encore inscrit ?

poser vos questions sur les problème que vous rencontrez au quotidien

forum - Plaster na zły dzień w biurze

Tu es ici:
forum => toutes les solutions => Plaster na zły dzień w biurze

<-En arrière

1 

Continuer->

michellapricot (Hôte)
11/06/2026 09 09 40 (UTC)[citer]
Pracuję w korpo. Takim typowym, gdzie ściany są szare, a nadzieja umiera w windzie. Codziennie rano ta sama kawa z ekspresu, który widział lepsze czasy, i ta sama playlista w radiu, która puszcza hity z 2015 roku. Moja rola? Analityk danych. Brzmi dumnie, ale w praktyce oznacza, że cały dzień wbijam w Excela rzeczy, które inni ludzie mogliby zrobić w godzinę, gdyby tylko chcieli. Ale nie chcą. Ja też nie chcę, ale płacą.

Ten dzień był wyjątkowo beznadziejny. Rano dostałem maila od kierowniczki: „Proszę o przejrzenie raportu kwartalnego i przygotowanie podsumowania do 12:00”. Nie mówiąc, że ten raport to sto stron tabel, a podsumowanie tak naprawdę nikt nie przeczyta. Potem przyszedł Kacper z działu sprzedaży i przez piętnaście minut opowiadał mi o swojej nowej diecie bezglutenowej. Facet schudł może dwa kilo, ale gada o tym, jakby wygrał turniej strongmanów. Popatrzyłem na zegarek. Była 10:37, a ja już miałem dosyć.

Przerwa obiadowa. Normalnie idę do stołówki, zjadam coś mdłego, wracam. Tym razem jednak zostałem przy biurku. Wszyscy poszli, zostałem sam. Wyjąłem telefon, otworzyłem przeglądarkę i bez większego celu zacząłem szukać czegoś na poprawę humoru. Nie wiem, czemu kliknąłem w to akurat. Może reklama była dobrze wycelowana. Może po prostu znudziły mi się już memy o pracy zdalnej. Trafiłem na stronę, która wyglądała zachęcająco – bez fajerwerków, bez głupich haseł. Zarejestrowałem się w minutę. I tak zaczęła się moja przygoda z vavada pl.

Nie wiem, co mną kierowało. Może desperacja. Może to, że na koncie w portfelu leżało akurat tyle, ile chciałem wydać na głupotę. Przelew poszedł szybko. Wybrałem jakiś slot z motywem kosmicznym. Rakieta, planety, taka bajka dla dorosłych. Kręcę pierwszy spin – nic. Drugi – mała wygrana. Trzeci – znowu nic. I tak przez chwilę. Nie spieszyło mi się. Obiad i tak miałem w plecaku – kanapki z serem, które zrobiłem o 6 rano, bo żona spała, a ja nie umiałem wymyślić nic lepszego. Jadłem jedną ręką, drugą klikałem. Biuro puste. Cisza. Tylko komputer w tle cicho buczał.

I wtedy, w jednym momencie, ekran oszalał. Bonus. Nie wiem, jak to nazwać. Po prostu nagle zaczęło sypać. Symbol za symbolem, linia za linią, a na ekranie pojawiały się komunikaty o kolejnych wygranych. Serce waliło jak młot. Otworzyłem usta, kanapka wypadła mi na biurko. Kwota na koncie rosła w tempie, które przypominało mi filmy akcji, w których nagle główny bohater wygrywa los na loterii. To nie było nic ogromnego, nie kupiłbym za to samochodu. Ale za to mogłem kupić sobie spokój. Na przykład spłatę karty kredytowej, którą ciągnąłem od wakacji. Albo nowy dysk do laptopa. Albo po prostu odetchnąć.

Zatrzymałem się. To było najtrudniejsze. Mózg podpowiadał: „Jeszcze jedno kliknięcie, może będzie jeszcze więcej!” Ale ja już znałem tę historię. Nie z własnego doświadczenia, ale z opowieści kumpla z dawnych lat, który stracił całą wypłatę w jeden wieczór. Nie chciałem być tą historią. Wypłaciłem większość, zostawiając tylko resztki. Zamknąłem aplikację, schowałem telefon do kieszeni. Wziąłem kanapkę i dokończyłem ją w spokoju, patrząc przez okno na parking. Samochody, beton, nic specjalnego. Ale ja czułem się inaczej. Lżej.

Po południu nikt nie zauważył, że się uśmiecham. Kacper wrócił z dietą, kierowniczka dostała swoje podsumowanie (napisane w pół godziny, bo resztę czasu myślałem o tym, co się stało), a ja dotrwałem do 16:00 bez większego wysiłku. Wróciłem do domu, uściskałem żonę, pobawiłem się z kotem. Normalny wieczór. Ale coś w środku pykało.

Nie opowiedziałem od razu. Czekałem kilka dni. Potem, przy piątkowym winie, wyznałem Oldze, co się stało. Że w przerwie obiadowej, na nudnym biurowym krześle, wszedłem na vavada pl i wygrałem więcej, niż zarabiam przez trzy dni. Że to nie był wyjątkowy dzień. Że po prostu los mnie pocałował w czoło, a ja miałem tyle oleju w głowie, żeby nie wrócić po więcej. Popatrzyła na mnie, westchnęła. „Jesteś dorosły” – powiedziała. „Wierzę ci.”

Od tamtej pory minęło kilka miesięcy. Gram sporadycznie. Zawsze na małe kwoty, zawsze wtedy, gdy mam ochotę, a nie potrzebę. Vavada pl to dla mnie takie małe okno na emocje, które w korpo są zakazane. Bo w robocie wszystko musi być sterylne, przewidywalne, bezpieczne. Tam mogę na chwilę odpuścić. Czasem wygram stówkę, czasem przegram dwadzieścia. Nie robi mi to różnicy. Ale to uczucie – kiedy ekran mruga, a ty nie wiesz, co będzie za sekundę – jest warte każdej przegranej złotówki.

Dziś, gdy Kacper znowu zaczyna o diecie, a kierowniczka wysyła kolejnego maila, wiem, że mam swój sposób na odstresowanie. Nie chodzę na papierosy, nie piję kawy co godzinę. Czasem otwieram telefon, robię szybki przelew i sprawdzam, czy dziś uśmiechnie się do mnie fart. Raz się uśmiechnie, raz nie. Ale najważniejsze, że ja się uśmiecham zawsze – bo wiem, że mam nad tym kontrolę. I że jeśli jutro przyjdzie gorszy dzień, zawsze mogę spróbować jeszcze raz. Ale bez ciśnienia. Bez presji. Jak w grze. A w grze najważniejsza jest zabawa. Nie wygrana. Nawet jeśli ta wygrana smakuje jak najlepsza kanapka pod słońcem.

Répondre:

Ton pseudo:

Couleur du texte:

Taille des caractères:
Fermer les marquages

Ensemble des thèmes: 688
Ensemble des articles: 32494
Ensemble des utilisateurs: 580
Actuellement en ligne (Utilisateurs enregistrés): Personne crying smiley

astucepc

champion_sweaters_88x31_FR www.ullapopken.fr 120x60 pub pub Référencement gratuit dans Vitavous.com Ce site web a été créé gratuitement avec Ma-page.fr. Tu veux aussi ton propre site web ?
S'inscrire gratuitement