Borzasztóan unalmas napom volt. Komolyan, az a fajta szerda, amikor az óra mutatói alig mozdulnak, és az ember már a falra mászik az unalomtól. A munka véget ért, kiléptem a lakásból, de az eső szakadt, úgyhogy gyorsan vissza is fordultam. A kanapén landoltam, és néztem a plafont. A telefonomat nyomkodtam, görgettem a híreket, de semmi nem kötött le. Aztán eszembe jutott, hogy hetek óta nem játszottam semmit, csak napi szinten a kávéfőző gombját nyomogattam. Így került elő a
vavada applikációja, amit egyszer régen egy barátom ajánlott, de aztán elfelejtettem. Gondoltam, miért is ne, dobálok egy kicsit pénzt, csak hogy feldobjam az estémet, és közben hallgatok valami zenét.
Először csak a klasszikus nyerőgépeket pörgettem, kicsi tétekkel. Nem rohantam sehova, nem akartam nagyot kaszálni. Egyszerűen néztem, ahogy a szimbólumok forognak, és közben azon gondolkodtam, hogy milyen érdekes, mennyire más ez, mint a valódi kaszinó. Ott feszeng az ember, érzi a tekinteteket, az idő nyomását, itt meg csak a kattintás és a fények. De a lényeg ugyanaz: izgalom, várakozás, és a remény, hogy pont most jön be valami. Egy idő után észrevettem, hogy van pár száz forint nyereményem, amit persze vissza is tettem a játékba. Semmi káros, semmi őrület, csak egy kellemes játék.
Aztán kb. húsz perc után történt valami, amire egyáltalán nem számítottam. Egy olyan pörgetésnél, ahol kis téttel játszottam, hirtelen bejött valami bónuszfolyamat. Nem akarok ezzel hencegni, mert nem volt milliós összeg, de a képernyőn elkezdtek felszaporodni a nyeremények, és a végén ott állt vagy huszonötezer forint. Nem egy nagy pénz, de annak, aki unatkozott, és csak szórakozni akart, egyáltalán nem rossz. A szívem kalapált, jobban örültem neki, mint amikor a fizetésem megérkezik. Kiabáltam is egy kicsit magamban, mert senki nem volt otthon, és nevettem, mert vicces, hogy az ember egy ilyen egyszerű dologért ekkora boldogságot tud érezni.
Elkezdtem gondolkodni, hogyan is állok ehhez az egészhez. Vannak, akik azt hiszik, hogy az online kaszinó csak sötét hely, ahol az emberek elveszítik a pénzüket. De ha az ember felelősségteljesen játszik, és nem veri magát teljesen az adósságba, akkor ez is olyan szórakozás, mint a mozi, csak sokkal interaktívabb. Egyik este nyersz, másik este nem, de a lényeg, hogy tudd, mikor kell abbahagyni. Én például most tudatosan álltam meg, pedig a kapzsiságom azt súgta, hogy próbáljam meg ezt a huszonötezret feljebb tornázni. De régen megtanultam, hogy a nyeremény akkor igazi, ha el is tudod tenni. Így hát kiléptem, és elmentem a boltba, vettem egy jó sajtos-tejfölös chipset, egy doboz finomabb sört, és hazafele sétálva úgy éreztem magam, mint aki a lottón nyert. Persze, nem volt nagy pénz, de az élmény, az más.
Van ebben az egészben valami sorsszerű. Mármint, hogy pont azon a napon, amikor semmi jó nem történt velem, és az idő is borzasztó volt, egy ilyen apró dolog képes volt feldobni. Az agyam közben elkezdte görgetni az emlékeket, ahogy régen, főiskolás koromban még a haverokkal elmentünk egy igazi kaszinóba, csak hogy lássuk, milyen. Akkor nem értettem, miért ülnek az emberek órákig a gépek előtt, most már valahogy igenis értem. Persze nem imádnivaló, napi szinten csinálni, ez nagyon veszélyes lenne, de néha, amikor az embernek szüksége van egy kis kiszakadásra, nincs is jobb, mint beülni egy játékba. A vavada élménye most elég jó benyomást hagyott bennem, mert nem éreztem úgy, hogy bármi ráerőltetett volna, csak játszottam, és pont annyit költöttem, amennyit előre elterveztem.
Azon is elgondolkodtam, hogy ha valaki rám néz, aki nem ismer, azt gondolja, én vagyok az a tipikus, aki csak ül a gép előtt és veszít. De ez nem igaz. Sok embernek van valami hobbija, ami másnak furcsának tűnik. Van, aki gyűjti a bélyeget, van, aki modelleket ragaszt, nekem meg ez. Nem csinálom túl gyakran, talán havonta többször is, de nem vagyok egy megszállott. A lényeg, hogy mindig a szórakozás vezéreljen, és soha ne az, hogy visszanyerjem azt, amit elvesztettem. Mert abban a pillanatban, amikor az ember visszavág, elszabadulhatnak az érzelmek, és onnan nincs visszaút. Én szerencsére megtanultam ezt a leckét még fiatalon, amikor egy fogadóirodában majdnem elbuktam egy havi fizetést.
Visszatérve a történetemhez, az este végül csodásan sikerült. A chipset, a sört plusz egy jó film, amit régen akartam megnézni, és közben azon agyaltam, hogy másnap reggel talán beugrok a patikába, és veszek anyának is valamit ebből a nyereményből, mintha csak megérdemelné. Mert végül is minden nyereményed akkor ér valamit, ha megosztod másokkal. Nem kell a fél világot ellátni, de egy apró gesztus, egy doboz bonbon, és mindjárt jobb szívvel gondolsz az egészre.
Azt kérdezed, hogy ajánlanám-e másoknak? Hát, nem propaganda ez, de ha valaki unatkozik, és felelősségteljesen tud hozzáállni, akkor miért ne? Csak mindig tudd, hogy a játék lényege a szórakozás. Ha egy nap milliomos akarsz lenni, inkább kezdj vállalkozásba vagy tanulj meg kódolni. De ha egy este ki szeretnél kapcsolni, és néha bejön egy kis mellékest, akkor nem látom kárát. Persze hallani olyan történeteket, hogy valaki mindent eltékozolt, de az ilyen emberekkel a kaszinó nélkül is gond lett volna valami másban. Az önkontroll az, ami hiányzik, nem az online játék.
Az én szerdai történetem így ért véget: elégedetten feküdtem le, és még a szomszédok is hallhatták volna, ahogy fütyörészek másnap reggel. A munkahelyemen, amikor a srácok kérdezték, hogy miért vagyok ilyen jókedvű, csak legyintettem, és mondtam, hogy jól aludtam. Mert nem mindig kell mindent elmondani. Néha jobb, ha az embernek van egy kis titkos öröme, ami csak az övé.
Ha összegeznem kellene, azt mondanám, hogy a vavada mostantól nálam a kellemes kikapcsolódás egyik szinonimája lesz. Nem, nem napi hobbi, de ha egyszer-egyszer beütöm a telefonomon, mindig eszembe jut majd ez a dús estém, ami igazán pozitív marad. A visszajelzésem az, hogy sokkal élvezetesebb, mint a mezei mobiljátékok nagy része, mert itt tényleg érzel valamit, amikor kattintasz. Ráadásul az app is gördülékenyen fut, nem akadozik, ami nekem már félig nyeremény. A lényeg, hogy próbáltam, bevált, és megtanultam, hogy az apró örömök teszik széppé az életünket. Ez a dús szerda este igazán példázza ezt, és remélem, hogy mások is megtalálják a saját pozitív élményüket anélkül, hogy elveszítenék a fejüket.